akurone / filika

Geek Repo:Geek Repo

Github PK Tool:Github PK Tool

nedir?

sadece Docker ve (modern) bir tarayıcı ile Notebook kolaylığında kurcalarken Postgres (PG lakabıyla andık çok yerde) öğrenme şeysi: Coder üzerinde Sql Notebook eklentisiyle Pagila veri tabanına bağlanıp mevcut notları okurken çalıştırabilir, çalıştırırken kurcalayabilirsin!

_

nasıl?

  1. bu repoyu klonlayın, klonladığınız klasörde;

  2. docker compose up komutunu çalıştırın (9615 portu kullanımda ise buradan ve buradan değiştirilebilir).

  3. docker gerekli imajları hazırladıktan sonra (biraz zaman alabilir) tarayıcıdan http://localhost:9615 adresine gidin.

  4. parola alanına postgres girip devam edin.

  5. Sql Notebook eklentisinin New Sql Connection kısmına aşağıdaki bilgileri girin ve Create komutunu çalıştırın.

    ayar değer açıklama
    Display Name pgConn ya da dilediğin bir isim
    DB Driver postgres
    DB Host pg-server
    DB Port 5432
    DB User postgres
    DB Password detayı aşağıda yazıyor
    DB Name postgres

    _

  6. bağlantıyı aktif edin: (sorun yoksa Connected ifadesi belirir, bunu görmeden paçaları sıvamayın!) _

  7. Explorer'daki dosyaları kurcaklamaya başlayın (sırayla gitmekte fayda var):

    _

bunları bilsen iyi olur

  • Sql Notebook eklentisi henüz ayarları kaydetmediği için tarayıcıyı kapattığında parolayı kaybedecek. eklentinin sadece parolayı mevcut tanıma eklemek gibi bir yeteneği de şu an olmadığı için PG'ye parola olmadan bağlanıyoruz. evet yanlış bir kullanım fakat eklentinin kısıtlarının öğrenme konusunun önüne geçmemesi için böyle bir tercih yaptım. isteyen compose dosyasından değiştirebilir.
  • bu arada yukarıda bahsettiğimiz konunun bir uzantısı olarak eklenti tarayıcıyı kullanma tarzına (cookie ayarları, her kapandığında geçmişi temizle vb.) göre 2 farklı oturum arasında tüm ayarları da kaybedebilir. eklenti normalde kurulu bir uygulama üzerinde çalışmayı umuyor, biz farklı bir şekilde kullanıyoruz.
  • Notebook yapısına biraz vakıf olmakta fayda var: bir hücre kendinden önceki hücredeki bir öğeye atıfta bulunuyorsa bu öncül çalışmadan ardıl çalıştığında hata verecektir.
  • Docker volume yapısı da önemli: örnekler ortamı bulduğu gibi bırakmaya çalışsa da veri tabanında kalmasını istediğin bir değişiklik ilgili volume'e bağlı.
  • tarayıcı içinde çalışan editör dışarıdaki klasörde .git olduğundan habersiz.
  • container'lar unless-stopped şeklinde çalışıyor; cihazında kaynak sorunu varsa işin bitince (container/volume ne kadarına ihtiyacın yoksa) temizlemek faydalı olabilir.

sorumluluğun reddi:

burada göreceğin örnekler, adı üstünde örnek. olabildiğince çeşitliliği artırıp mümkün mertebe tezat yaparak birkaç nöronu rahatsız etme niyetindeyim. "şunu alıp mühim bir yerde çalıştırdım ahanda şöyle patladı"; "yok sen böyle dedin ama şöyleymiş" gibi başı-sonu hüsran muhabbetlerle birbirimizi üzmeyelim. benim yazdıklarımla hayatını ciddi şekilde etkileyecek işler yapma niyetindeysen bi' ara görüşelim: acayip yatırım fikirlerim var!

About


Languages

Language:PLpgSQL 99.8%Language:Dockerfile 0.2%